Marie-Christine Baptist (°1960) is van opleiding tuin- en landschapsarchitect en stedenbouwkundige. Ze is gepassioneerd door groen en ruimtelijke ordening. Sinds 2000 heeft ze haar eigen ontwerpbureau in Heusden-Zolder. Marie-Christine Baptist is gehuwd met Koen Matthys. Samen hebben ze twee kinderen.

“Ik had het geluk om op te groeien binnen een warm nest van een hoveniersfamilie. Meermaals leidde mijn grootvader Jozef me door de kwekerij om planten te leren kennen. Mijn vader en nonkels breidden de zaak verder uit tot een tuinaannemersbedrijf dat zich vooral toelegde op openbare beplantingsprojecten: aanleggen van parken, aanplanten van straatbomen, enz. Van nabij kon ik ervaren welke aspecten hierbij belangrijk zijn en hoe boeiend het wel is om met de creatie van groene ruimten bezig te zijn. Regelmatig ging ik dan ook mee op pad.

Door mijn bijkomende interesse voor tekenen was de keuze voor de studie “Tuin- en Landschapsarchitectuur” in Vilvoorde een logische stap. Hierbij trok de geschiedenis van de tuinkunst mij bijzonder aan. Daarnaast leerde ik via deze studie verder nadenken over onze leefomgeving, en hoe we deze op een creatieve manier kunnen vormgeven en optimaliseren. Om mijn blik te verruimen volgde ik aansluitend een opleiding Stedenbouw en Ruimtelijke planning in Gent. Dit was een werkelijke openbaring voor mij: ik kreeg een inzicht op de evolutie en werking van steden, ik leerde denken op grotere schaal en op langere termijn, en ik leerde omgaan met complexe ruimtelijk-maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit, water, klimaat, energie, economie, voedselvoorziening, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.

Van 1981 tot 2000 verwierf ik verdere ontwerpmatige en technische kennis bij de Vereniging voor Openbaar Groen te Brugge en bij enkele studiebureaus in Westerlo en Hasselt. Ik leerde samenwerken en communiceren met andere specialisten in het werkveld (architecten, ingenieurs, landmeters, ...) en met overheidsdiensten, en ik volgde projecten op van analyse, visie, concept en ontwerp tot uitvoering en beheer. Daarnaast werkte ik als zelfstandige in bijberoep aan kleinschalige opdrachten.

In 2000 startte ik mijn eigen ontwerpbureau op: een droom die werkelijkheid werd. Als zelfstandig planner en ontwerper kon ik mijn kennis gerichter inzetten voor private en publieke projecten, waarbij groen een belangrijke plaats in neemt. Intussen heb ik méér dan 30 jaar ervaring in de sector, en het blijft me nog steeds iedere dag boeien!”

MC6 1.jpeg